Sossegubbar

Då var jag tillbaka på Svenskt territorium igen.
12 dagar på Malta, med lite varmare klimat, gjorde susen för diverse skadekänningar och formsvackor.
Väl hemma igen känns formen uppåtgående och tävlingslusten börjar infinna sig. Nästa söndag blir det tävlingspremiär på Raka spåret 1500 - intressant att se vad benen har att bjuda på.

Jodå, nyheten hela vägen ner till Malta.
Juholt lyfter på hatten, tackar för alla fina löpsedar och önskar S lycka till på sin väg mot valet 2014.
Rätt?
Ja. (övriga kommentarer överflödiga - även om Juholts tvivelaktiga affärer blivit uppslag för väl många ledarsidor på SvD, vilka fått det att resa sig i pjamasbyxorna på Fredde under morgonkaffet i Täby)
Nej Juholt var inte den Messias man hoppats på i den sjunkande skutan S.
Frågan är vem som är det.
Drar i alla fall en lättnadens suck över att Östros tackat nej - känns väl naivt att tro att en mumifuerad surgubbe skulle vara lyfter för socialdemokratin.
Nej tack.
Mina favoriter då?
Gamle Paggan, givetvis! Slipad debatör, mysig, trovärdig, erfaren, populär, skägg. Har allt.
Stora glädjeämnet är ju att Jan Eliasson inte tackat nej heller! Perssons utrikesminister känns egentligen som den enda Sossarna har som på riktigt kan utmana Björnligan Reinfeldt, Borg, Bildt i ekonomiska och utrikespolitiska frågor.

Spännande också att följa kampen om KD.
På lördag avgörs det - Hägglund eller Odell.
Kort analys:
Om Hägglund sitter kvar kommer KD bara blekna mer och mer i färgen. Mer och mer överkörda av Moderaterna tappar dom sina frågor, sin politik och därmed sina väljare. Dom allmänborgliga går till M, dom "ordning och reda-konservativa går till FP och dom som känner att midsommarnubben är hotad i ett mångkulturellt Sverige och som i smyg sneglar mot brunskjortornas "Bevara Sverige svenskt"-banderoller går till SD.
Om Odell tar front position jublar dom moralkonservativa frikyrkopastorerna. KD får färg igen. Odell har aldrig slickat Reinfeldt långt ner på ryggen och kommer så aldrig göra. Om KD inte får gehör för sin politik, vilket dom aldrig kommer få i Alliansen, kommer man gå ur den. Vilket smaskigt smörgåsbord av möjliga regeringsbildningar vi har då!!!

Malta

Skriver nu dag fem av tolv i min lilla reseskilldring av Malta.
Jag och mitt resesällskap Dr. Ek har hyrt cyklar och inventerat löpbara vägar i närområdet. Finns en hel del fina grusvägar/stigar i de lite mera gresbebygda trakterna, som slingrar sig längst kusternas dramatiska klippavsatser vilka vetter ner mot de steniga stränderna. Dock ligger dessa en bit från Hotellet vi bor på (i de lite mera civilicerade delarna av ön) och därför överväger vi att hyra cyklarna hela lägret för att slippa springa betongstrandpromenaden dit..
Igår tog vi bussen in till huvudstaden Valletta och floterade oss i den lite mera kommersiellt exploaterade sidan av ön. Efter lite sightseeing begav vi oss till friidrottsarenan.
Där möttes vi av en delvis engelskspråkig man som antagligen var någon form av vaktmästare för området. Han vägrade först släppa in oss, men efter bön och trugande (läs hot och mutor) blev vi insäppta.
Drog igång passet, 10*400m vila 1min.
Efter två intervaller kommer en annan, antagligen högre hierarktiskt uppsatt herre och började snacka om nån medlemsavgift på 80 euro. Vi bad att få talas vid efter passet istället, sen fortsatte vi.
Passet då? 66sek på första, jag tänkte att det blir rullstol hem. Efter 5st kom ett monsunregn och sköljde över hela Malta, då släppte det och vi pressade ner tiderna på va 62 sek sista intervallerna. Den lite halvtröga starten berodde antaglingen på att jag inte sprungit bana på va 2-3 veckor.
Medlemsavgiften då? Vi slapp undan med att betala farbrorn 5 euro, som antagligen gled rakt ner i egen ficka. Alla nödja och glada.
Stay tuned for more

Next stop Malta

Imorn börjar resan mot den lilla medelahavsön Malta, där jag och Herr Staffan Ek skall iscensätta någonting med målet att likna ett träningsläger.
Imorn är anhalten Stockholm, sedan några timmars sömn innan planet lyfter kl 06.00 på torsdag morgon.
Att åka till Malta på träningsläger är lite av en chansning. Vädret kan vara lite chansartat, dock visar prognoserna ca 15 grader och sol, vilket är bra träningstemperatur (ingen direkt sol och badresa dock). Jag har aldrig heller varit på malta innan, så träningsmöjligheterna är inte helt utforskade. Dock lovar Linnea Gustavsson (världsmästare i orientering och Maltaresenär) att vi kommer finna fina grusvägar att löpa på.
Vi ska bo i St Paul´s bay, enligt direktiv av Linnea. Det är en fin vik som fått sitt namn av Lärjungen och Aposteln Paulus som tagit sig i land där ca år 60, då han och Lukas lidit skeppsbrott utanför Malta på sin väg till Rom. Dom lär sedan ha knallat runt på Malta och omvänt befolkningen till kristendomen.
St Paul´s bay - sämre ställe hade ju Paulus kunnat komma till.
Åkterkommer med reseskildring från Malta.

Kåseri angående livets färgskiftningar

Ingenting voro för evigt, har säkert någon vis man sagt.
Och lyckligtvis stämmer det.
Ibland kommer skiftningarna oväntat snabbt
nästan överrumplande och våldgästande i min vardag.
Ibland väntar man på dem i evigheter.
Just nu händer ingenting
fast jättemycket.
Jag sitter i min fåtölj precis som jag gjort sedan mitten av december, då jag skrev min sista tenta innan jag hoppade av min utbildning.
Ingenting händer
fast egentligen jättemycket.
Jag är mitt uppe i förberedelserna inför ett nästan två veckor långt träningsläger tillsammans med Staffan Ek på Malta.
Jag är mitt uppe i förberedelserna inför vårens terminstart - Statsvetenskap 30hp.
Jag är mitt uppe i förberedelserna inför inomhussäsongen.
Men egentligen händer ingenting, för jag sitter bara i min fåtölj och dricker kaffe.
Idag kom den första snön som verkar ha för avsikt att stanna.
Den annars så mörka stigen genom vallaskogen var alldeles upplyst av det gemytliga snötäcket.
Skiftningar, välkomna sådana.

Löparåret 2011

Varm välkomna ska ni vara till Olaussons virtuella löpargala – löparåret 2011! Partiskt och subjektivt har jag här total fullmakt över priser och vinnare. Här diplomeras inte alltid den snabbaste eller segerrikaste löparen. Löpning handlar om så mycket mer än att bryta en mållinje. Här lyfter jag fram personer och prestationer som är beundransvärda eller utmärkande och helt enkelt förtjänar ett omnämnande på en av Sveriges minst lästa bloggar.

 

Årets Skorna på hyllan

Många är de 70-talister som i år eller i fjol lade skorna på hyllan – Skoog, Käck, Ahnström, Sjöqvist, Jakobsen (skalle-Per). Många tunga bortfall, vilket märks i Sverigekonkurrensen på de lite längre sträckorna. Ingen av dessa får dock årets skorna på hyllan! Priset går istället till levnadskonstnären, statsvetaren, civilingenjören, debattören, provokatören, skribenten och Fritös-kritikern Greve Johan Wallerstein. Ett tungt bortfall för svensk löpning. Jag hoppas vi snart får se Johan tillbaka i blågult, men då som grenchef för medel/lång.

Johan Wallerstein

Årets Media-mästare

Här är konkurrensen olidligt hård. Vi har en tung utmanare i Slang med sin egen blogg och Signerat-slang på SVMM´s hemsida. Succé bloggare som David Nilsson och Sotarn är givetvis med i snacket. Twittrare, bloggare och hemsideinnehavare Rogestedt likaså. Dock går priset helt utan snack till Herr Anders Kingis Kingstedt som med sin blogg, sin youtube-kanal och sitt vansinnesfrekventa facebook-uppdaterande (statusar, filmer, bilder..) utklassar alla och är årets Media-mästare!


Årets Skugglöpare

Med Skugglöpare menar jag en löpare som presterar i skuggan av dom stora elefanterna. Hit räknar jag löpare som Brittastorps Lill-Lars Johansson som levererar habila tider på maran, Fidde Johansson som tecknat prenumeration på SM-hinder-brons-medaljen, Håkan Runvik som inte tävlat i år, men som i fjol leverarade 1.49 på 800 utan att vara ett särskilt publikt namn. Årets Skugglöpare år 2011 är dock otvivelaktigt Skånepågen Staffan Ek! PB på 3.44 och 8.11 på 15/3000 samt seger i den stentuffa M22-klassen på JSM räckte inte till att ens vara med i diskussionen när det vankades Finnkamp. Märkligt. Bättre pers än samtliga löpare på 1500. Staffan bjöd verkligen upp till dans på SM. Med 600 kvar provade han lyckan med en signifikant fartökning och fick lucka. Tyvärr höll det inte hela vägen. Kanske en taktiskt missbedömning av coach Arne. Personligen tror jag Staffan hade vad som krävdes för en medalj, liksom att han hade varit en tillgång i 1500-laget på Finnkampen (att Finnarna skulle sätta fart var kanske inte någon häpnadsväckande overraskning…

Staffan intervjuas här av Kingis efter sin seger i prestigefyllda SVM-mästerskapen - 2.26 på sista final-tusingen!

Årets bröder

Åter en tung kategori med utmanare som tvillingarna Johansson, Trollhättan Grossisterna, Norrköpings två brödrapar Danielsson och Kalered. Priset tilldelas i år två bröder som båda är uppstickare för året tillika en produkt av Media-mästare Kingis och forna finnkampslöparen Monica Kingstedt – John & Otto Kingstedt. John har i år tagit sin första JSM-medalj, sprungit i blågult i Nordiska x2 samt slagit (av många kallad: världens bästa löpare) Elmar Engholm. Otto har levererat i de längre loppen med fina insatser i Lidingö och Hässelbyloppet (sub 34 på milen). Spännande att följa dessa lovande löpare. Om de når hälften av de framgångar de säger sig sikta mot så är detta löpare vi snart kommer se i dom stora loppen.

 

 

Årets Delivery-man

Översatt till Svenska: Leverans-man, en man som levererar. Enligt mig det finaste priserna av alla. Här krävs ständig leverans, som ett brev på posten, när det verkligen gäller. Här kan man snacka om Rogestedt, Senorski eller Ekwall. Dock faller dessa löpare på de högt ställda förväntningarna vi har på dem. Lever man inte upp till förväntningarna levererar man inte. En Delivery-man ska helst vara lite borträknad från början. Här lyser ljuset på en man, Andreas Arn Åhwall. Alltid lite borträknad, levererar alltid på toppen av sin förmåga. Ständig leverans. Silver på TSM x2 (plus start i 12:an efter junior-6:an!) Levererade fint PB och JEM-start under bansäsongen. Sedan åter tillbaka till terrängen och Andreas rätta underlag. Stor leverans i Nordiska och bragdartad insats på JEM! Solklart årets Delivery-man.

Årets Delivery-man agerar plikttroget lokomotiv på SM 5000.


Årets Brödrostlöpare

En kategori jag faktiskt stulit av SVMM-galan. Där tilldelades priset i år Oskar Danielsson. Här kommer han inte få det igen. För att förtydliga begreppen lite anser jag att en Brödrostlöpare är en löpare som har kapacitet att vara med i de stora och prestigefyllda loppen, men som av politiska, ekonomiska eller sociala skäl väljer de små loppen, med symbolisk anmälningsavgift och digert prisbord. Varför paya 800 spänn i Fiskarvarvet och få ett nummer av GT och en kexchoklad när man kan betala hundralappen i Tarstaborgsrundan, Brukslunken eller dylika lopp och fylla garaget med motorsågar, kupévärmare, skarvsladdar, häcksaxar och brödrostar, tänker Brödrostlöparen. Årets Brödrostlöpare är otvivelaktigt Johan Larsson, Lund. På klassiskt Brödrostmanér håller han sig till lokala motionslopp, dyker sedan upp på SM 10 000 och Nordiska-terrängen utom tävlan. Väl på startlinjen i Uddevalla mumlar Wallerolleräng någonting om att han snubblat på en rot och inte ska springa. Någon trycker ett Sverigelinne över huvudet på Larsson och landslagsdebuten var gjord.

Larsson i starten på okänt brödrostlopp, flankeras av sin coach (4837) tillika ledare på Springtime-ledare (har för närvarande glömt namnet på denna trevliga herre  som jag hade det oförtjänta nöjet att dela ett långpass med i Monte Gordo).

 


RSS 2.0