inför Nordiska mästerskapen

Sitter och kollar in startlistan inför Nordiska mästerskapen till helgen. Man börjar lätt spekulera i hur loppet kan komma att se ut. Möjliga scenarion målas upp i huvudet.



Lördag den 12 november 2011. Uddevalla bjuder på bistert höstväder med dimma och endast ett fåtal grader över noll. Några arma själar har samlats kring en grusplan. Några ska tävla och deras närmast sörjande har pallrat sig dit för att i snålblåsten få uppleva kanske idrottsvärldens mest oglamourösa arrangemang.

P19, trettio sekunder till start, ropar en barsk man på västgötska. Danskarna tittar frågande på varandra.

Ett pistolskott ljuder över grusplanen och löparna är iväg. Filip Johansson tar sin vana trogen täten. Han vet att om något ska bli gjort så får man fan ta och göra det själv. John Kingstedt som börjat tränas av 2.58-(Synner-)mannen har smittats av sin coachs hybris och börjat göra 14milaveckor till standard. Han är i form och har under morgonens rutinmässiga petting byggt upp muskeltonus som icke är av denna värld och flyger lätt med Filip upp för första backen. Dom två får rent av en lucka ner till klungan där vi finner självbelåtenheten personifierad - Elmar Mr Smug Engholm. Elmar som (citat) "alltid har en växel till" tänker inte förta sig idag. Det räcker ju med att vinna, resonerar han.

Danskarna som aldrig har sett en uppförsbacke börjar gå och blir redan från start avhängda. Finnarna har redan från start jobbigt med värmen (plusgrader) och börjar också distanseras. Bakom Elmar följer Olausson som under sommaren avnjutit på tok för många öl på baltiska uteserveringar och aldrig riktigt nyktrat sedan dess.

Alexander Palm, en okänd löpare (så okänd att A Lennart var tvungen att tänka efter en stund för att kunna säga hans fyra sista siffror i personnummret) hade på SFIFs kansli blivit ihopblandad med den andra Norrköpingslöparen Alexander Holm. Palm sitter fortfarnade hemma och väntar på ett samtal från förbundet medan Alexander Holm börjat fundera över på vilka grunder han blivit uttagen. Men Holm, som för övrigt snittat 82km/dag senaste 12 åren, och hans entusiastiska far inställer sig när nationen kallar. Holm som redan på morgonen kände på formen med en 45km morgonjogg har dock en tung dag och tvingas släppa danskarna redan i starten.

Johan Rogestedt som inte blivit uttagen känner sig inte hindrad från att starta för det. Han har dragit på sig sitt personliga landslagslinne, pysslat ihop en egen nummerlapp och cyklat (från hemmet i stenungsund) till starten för att visa var skåpet ska stå (skåpet ramlade dock av pakethållaren redan halvägs). På sant Rogestedt-manér lägger han sig sist bakom en norrman som glömt löparskorna hemma och istället tagit på sig turskidorna (oturligt nog glömde han även fästvallan och fick lite tjuvsläpp i backen).

Efter två varv gör Senorski Junior en fartökning (precis som i kvaltävlingen) och går ikapp de 200metrarna han har upp till Filip på endast 80meters löpning. En svensk trio ligger nu ensamma i täten. Helt öväntat gör då Norrmannen Ferdinand Kvarn Edman ett så kallat "köpenhamnsryck" och lägger följande trehundring på 41,2 sek. Han får en kraftig lucka och ser urstark ut. Alla svenskar utom Elmar ser nervöst Edmans rygg försvinna bland buskarna. Elmar är lugn. Han har ju fler växlar. In mot sista varvningen går Edman helt oväntat imål medan alla andra löpare ger sig ut på sista varvet. Detta bekommer dock inte Edman. Först över mållinjen gäller.

Ut på sista varvet har en ny löpare börjat blanda sig i toppstriden. Uralbergens enda urinvånare Uralbergs-Uris som jobbat hela sommaren på Mc-Donalds har mutat en landslagsledare med en en liter frityrolja och fått en startplats. I vilket lopp framgick dock inte och för att hinna föra ordentligt till banketten valde Uris att köra P19, trots den aktningsvärda åldern av 33år.

Johns stolta far Herr Anders/Don Kingis som sprungit med tätklungan hela vägen för att kunna få hela loppet på film (i HD-kvalité) blir misstagen för att vara tävlande och en funktionär trycker därför dit en sverigekeps på hans kala hjässa, och han fortsätter löpa med lätta steg. Anders har under hösten kännt ett behov av förändring och har därför börjat få program skrivet till sig av den levande legenden Robert Levay. Med "killen som inte fick resa till Helsingfors/Staffan Ek" som förebild bygger han nu på sitt aeroba hus under lediga stunder - vilket givit resultat. Räkna därför med mindre flås framöver på Superkingis youtube-kanal.

Superveteranen Johan Engholm som tränat hårdare än någonsin i höst och satsar på comeback till OS i London börjar nu mana på sin son att lägga i den där extra växeln.

Upp över krönet kommer tätklungan. Nu återstår endast 1000m lättlöpt terräng.

Fortsättning följer...


Kommentarer
Postat av: San Drageryd

Tar av mig min kinesiska risfältshatt och gratulerar...mig själv till att ha funnit en av de mest saknade bloggarna på internet. Tack! Kan för övrigt meddela att Drageryd kör ett specialupplägg fokuserat på ultra för att leverera swifta ben till terräng dm i Laxå nästa år.

2011-11-08 @ 02:40:36
Postat av: Albin

Ah tack kamrat.

Min banlöparsatsning sträcker sig i nuläget fram till EM 2014 (DM i Laxå inkluderat). Efter det är det fullt fokus på Western States 100miles! Då skall vi likt två tarahumareindianer löpa ultra-lätt och ultra-långt!

2011-11-08 @ 19:04:32
URL: http://albinolausson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0